Savaşta ve Barışta Kemal Atatürk
- Tamer Şahin
- 26 Haz 2019
- 2 dakikada okunur

Kimi insanlar vardır, daha ilk karşılaştığınızda üzerinizde büyüleyici bir etki yaratır. Ben Hikmet Özdemir Hocayı yıllar önce Harp Akademilerinin kocaman amfisinde, 1915 Olaylarını genç subaylara anlatırken tanıdım. Onu dinlerken, sanki sihirli bir el beni 1915 Olaylarının yaşandığı yıllara götürmüş ve oturduğum koltuktan bir film izler gibi bütün olup bitenleri seyrediyormuşum izlenimine kapılmıştım. Üslubu, olayları ele alışı, detaylar üzerindeki derinliği, yaşananları tarihin o günkü ruhu üzerinden anlatması beni çok derinden etkilemişti. Sanırım o gün, bu duyguları hisseden tek kişi ben değildim, salonda bulunan diğer dinleyicilerin de onun sözlerinin bir kelimesini bile kaçırmamak için pür dikkat kesildikleri dikkatimi çekmişti. Hikmet Özdemir Hocanın Harp Akademilerine konferans vermeye gelen yüzlerce kişiden farklı biri olduğunu anlamıştım. Daha sonraki dönemlerde de değişik konularda verdiği birçok konferansını dinledim. Mesela eski Cumhurbaşkanlarımızdan Fahri Korutürk üzerine verdiği müthiş konferans da her zaman hafızamdadır. Kendisiyle şahsen tanışma, uzun uzun sohbetlerde bulunma ve dostluğunu kazanma şansına sahip oldum.
Türk Tarih Kurumu Ermeni Araştırmaları Başkanlığı ve bir dönem Cumhurbaşkanı Baş Danışmanlığı da yapan Prof. Dr. Hikmet Özdemir Hoca, son derece mütevazı bir insan. Türkiye’nin siyasi tarihi ve anayasal kurumları üzerine yayınlanmış onlarca kitabı var. Mesela “Cumhurbaşkanlığı Tarihi” veya “Türk Parlamento Tarihi” çalışmaları hep onun imzasını taşır. Aslında yazdığı eserlerini okuduğumda bana göre en güçlü yanı liderlerin biyografilerini yazmadaki ustalığı.
Stefan Zweig psikolojik analizler yapma ve ünlü kişilerin biyografilerini yazmada nasıl edebiyat dünyasının ustalarından kabul ediliyorsa, ki beni Zweig’in eserleriyle Özdemir Hoca tanıştırmıştır, benim kanaatime göre Hikmet Özdemir Hoca’da Türk siyasi hayatına yön veren kişilerin biyografilerini kaleme alma konusunda akademik dünyanın en önemli yazarıdır.
Bunu neden belirttim?
Çünkü çok değerli hocamın geçen hafta “Savaşta ve Barışta Kemal Atatürk” isimli yeni bir eseri yayımlandı. Hemen alıp okumaya başladım. Daha ilk bölümde bile adım adım ulu önderin yaşamını takip ederken, bu kitabın müthiş bir Atatürk biyografisi olduğunu anlıyorsunuz. Değerli Hocam emeğinize ve kaleminize sağlık.
Ulu önder Atatürk’ün biyografisini okumak isteyen tüm dostlarıma “Savaşta ve Barışta Kemal Atatürk” isimli bu eseri tavsiye ederim. Sağlıcakla kalın.
Comments